népművészet
 
 


Hírek
- Nyárra elkészül a Batthyány-kastély történeti kertje
- Mostantól a villányi prémium franc-ok palackjukon a Villányi Franc márkanévvel jelenhetnek meg.
- Kiss Anna - Kiss Ferenc: Leánydicsérő április 20. Pesti Vigadó — Díszterem
- A Násztor Papír-manufaktúra Ház Ópusztaszer és Szeged között várja az érdeklődőket
- Betehet a hazai fesztiváloknak is a vasárnapi boltzár?
- Elhunyt Pál István, az utolsó dudás

További hírek

Olvasókör
Hungarikumok
HagyományHáló
Nepzene.hu
CD ajánló
TÜKRÖS: A mi Mezőségünk
Több CD
Videó
Szatócsbolt
- Ingyenes keres, kínál rovat. -
Háttér
 

Hagyományalapú tudástársadalom

A népművészet koronként változó értelmezései

Hírlevél
 
Tájékoztatók újdonságokról, különlegességekről.
 
   
Egyesületek
+ Népművészek
+ Néptánc együttesek
+ Zenészek, együttesek, énekesek
+ Hagyományörző egyesületek, szervezetek
Mintaalbumok
Szolgáltatásaink
nasztor.hu
Kereső:  tartalomban is
Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Szentendre - Májusi programok a Skanzenben
2007-04-24 08:26:15
A hagyományos paraszti közösségekben a tanulás egyik legfontosabb színtere a család volt. Új programsorozatuk - melyet elsősorban gyerekes családoknak ajánlanak - lehetőséget kínál arra, hogy a résztvevők megtapasztalják a tudás generációkról generációkra örökítése, a közös tapasztalat és az egymástól való tanulás lassan feledésbe merülő előnyeit. Áprilistól október végéig minden szombaton és vasárnap (kivéve a fesztiválos napokon), 10 és 16 óra között várják azokat, akik szívesen ismerkednek különböző kézműves technikákkal, szeretik próbára tenni kézügyességüket. Mestereik irányításával a látogatók az évszakokhoz és a paraszti élet jeles napjaihoz kapcsolódó tárgyakat készíthetnek, melyeket haza is vihetnek emlékül.


 
 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum állandó kiállítását az ismeretátadás új módszerével kívánja még érdekesebbé és élvezetesebbé tenni. A tájegységek portáin a látogatók nap mint nap házi- és házkörüli munkákban serénykedő, vagy éppen kézműves tevékenységet folytató emberekkel találkozhatnak, akik a rájuk bízott épületet, udvart ismerik. Munkatársaik egyedi öltözetükben, a 2007-es évadra elkészített új formaruhájukban bizonyára könnyen felismerhetők lesznek. Örömmel kalauzolják el a vendégeket a kiállításban, várják, hogy kérdésekkel forduljanak hozzájuk. Újdonság még, hogy a múzeum valamennyi tájegységét ismét egész évben nyitva tartják. Ezt úgy tudják biztosítani, hogy az épületek megtekintését hol kiállításőrök segítik, hol üvegfalas védelem teszi lehetővé.CÍM: H-2000 SZENTENDRE, SZTARADVAI U. (www.skanzen.hu)

MÁJUSI PROGRAMOK:

-MÁJUS 1-jén Alkotónap 9-17 óráig
"Mesterségem címere"

* Kötélverő, takács, molnár, fazekas, pék, kovács, gyertyaöntő és más Mesés mesterségek gyerekrajzokon és élőben. Kiállítás és kreatív nap gyerekeknek.
* A nap programja során a látogatók bepillanthatnak a múzeumi műhelyekben munkálkodó cipész, kádár, fazekas, kőfaragó mesterek műhelytitkaiba, elleshetik az alapfogásokat.
* Készíthetnek mestergerendát, cégéreket, láthatnak mesterségtáncot,hallhatnak mesterségcsúfolókat és óvakodhatnak a "mesterkedőktől" és a "mester-tolvajoktól".
* Akik mesterlevelet is szeretnének szerezni, azoknak az inas évektől a legénnyé válásig számos próbát ki kell állniuk. A jó hangulat ébrentartásáról "mesterszakácsok", színészmesterek, szatócsmesterek gondoskodnak.

* A kilencedik alkalommal meghirdetett képzőművészeti pályázat idei témája a "Mesés mesterségek" újra több mint félezer gyermek fantáziáját késztette alkotásra. Számos szépirodalmi és népköltészeti alkotást elolvastak azok a 5-17 év közötti pályázók, akik beküldték pályamunkáikat, melyek középpontjában valamilyen mesterség állt. A díjátadóval egybe kötött kiállítás-megnyitót 2007. május 1-jén, az Alkotónapon tartják.

- MÁJUS 3-án Országos Tűzoltó Nap

A tűzoltók védőszentjének Szent Flóriánnak névnapja alkalmából az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban tartja az Országos Tűzoltó Napi rendezvényét.

A Skanzen területén (Nagyrét, Kisrét) 11.00 és 16.30 óra között a különböző szórakoztató és látványos elemekben bővelkedő majálison fellépnek: a Központi Tűzoltózenekar, a Duna Táncegyüttes, mazsorettek, valamint bemutatókat tartanak az önkéntes tűzoltóságok és a gyermektűzoltók csapatai, továbbá különleges (pl.: helikopteres) mentésre is felkészült önkéntes csoportok tagjai.

Az Országos Tűzoltó Nap alkalmából a Skanzen május 3-án valamennyi érdeklődő részére térítésmentesen látogatható, ahol az állandó kiállításon kívül a közönség megismerheti és kipróbálhatja a tűzoltóság már muzeális jellegű, illetve modern gépjárműveit és felszereléseit, továbbá próbára teheti saját ügyességét, (pl.: vízsugárral történő "célbalövéssel") valamint megismerheti az ún. tüzes mesterségeket is.

Helyszín: Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Kisrét, Nagyrét

Belépődíjak: ingyenes


- MÁJUS 27-én, 28-án Ki lesz a Pünkösdi király?
Pünkösdi Játékok - Utcaszínházi fesztivál a Skanzenben 9-17 óráig.


A Pünkösdi Játékokra az utcaszínházi műfaj legelismertebb és legkedveltebb képviselőit, a hazai és nemzetközi fesztiválokon rendszeresen fellépő önálló művészeket és együtteseket várják. A csűrökben, udvarokon színes programot láthatnak a vidéki élet zsánerképeit megjelenítő népszínművek, a rögtönző színjátszásra épülő vásári komédia és a nagy múltú magyar bábjáték hagyományaiból. A látogatók bevonásával elevenítik fel a Pünkösdhöz kapcsolódó népszokásokat (pünkösdölő, pünkösdi királyválasztás). Az utcaszínházi fesztivál hátterét Magyarország második legnagyobb, 100-120 kézműves résztvevőt felvonultató kirakodó vására adja, amelyen valamennyi megye népművészeti egyesületei képviseltetik magukat. A helyben sütött kürtőskalács, mézes lepény vagy kenyérlángos mellett a vendéglátók sátraiban sült kolbász, pecsenyék és egyéb vásári ételek készülnek.

Helyszín: Felső-Tiszavidék, Kisalföld és Alföldi mezőváros tájegység
<<< vissza


Termékajánló

Mézeskalács közvetlenül a népi iparművésztől: Jellinek Márta 20-415-8160

Merített papír a webáruházban

Merített papír honlap

 Merített papír Budapesten ART-EXPORT BOVA RAKTÁRÁRUHÁZ

 

  1106 Budapest, Maglódi út 25., bejárat a Sörgyár u. 24. felől is.

       
Impresszum: Jellinek Márta Életfa és Király Zsiga díjas népi iparművész
Cím: Szeged 6724 Csongrádi sgt 104 | Mobil: (+36) 20-415-8800, (+36) 20-415-8160
Gondozza: I-Design Honlapkészítő studio
e-mail: hagyomanyhalo@gmail.com