K O L B Á S Z K É S Z Í T É S:

A kolbász kicsontozott disznótarjából, dagadóból, vagy 25-35 %-os zsiradékanyag pl. szalonna hozzáadásával lapockából, combból készül. Kolbász készítéséhez a disznóhússal együtt marhahús, vadhús is felhasználható. A kolbászkészítés módjainak leírásánál az adalékanyagok - fűszerek, só - megadott mennyisége mindig a kicsontozott színhúsra értendő.

A kolbásznak való húst ne mossuk meg, mert a vízben áztatott készült kolbász könnyen megromolhat. A húsra tapadt vért minden esetben törölgessük le egy száraz ruhával. Az inas, mócsingos részektől, hártyáktól, porcogóktól darálás előtt szabadítsuk meg a húst, ugyanis ezek nagymértékben rontják az élvezeti értékét.

A kolbászbelet langyos vízben tartsuk felhasználásig, mert az rugalmassá teszi és megakadályozza a bél törését, szakadását.

A kolbász veszít súlyából a füstölés, szikkadás, illetve a tárolás után. Ezt mindig kalkuláljuk be.

 

K O L B Á S Z R E C E P T E K:

 

 

 

Friss kolbászok

Friss kolbász (sütni) 1.:

5 kg lapocka, 1 kg zsírszalonna, 10 g törött fehérbors, 2 dkg currypor. 3 tojás, 2 dl tejszín, 3 dkg paprika, 12 dkg só

A húst a szalonnával együtt nagy lyukú húsdarálón ledaráljuk, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a tejszínt, hozzáöntjük a tojások sárgáját és a habbá vert fehérjét. Jól összedolgozzuk és vékony kolbászbélbe töltjük. Azonnal fogyasztható.

 

 

Friss kolbász (sütni) 2.:

5 kg lapocka, 3 kg zsírszalonna, 30 dkg sampinyongomba, 1 liter vörösbor, 5 dkg őrölt fehér bors, 3 dkg paprika, 1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld, 25 dkg só

A kolbászhúst a szalonnával együtt nagy lyukú darálón ledarálom. A gombát megtisztítom, majd apró lyukú húsdarálón ledarálva a borban megfőzöm. Levével együtt hozzáadom a darált húshoz, sózom, fűszerezem és a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt jól átgyúrom. Kolbászbélbe töltöm, debreceni méretűre csavarom és megsütöm.

 

 

Friss kolbász (sütni) 3.:

1 kg kövérebb apróhús, 2 dkg zsír, só, paprika, őrölt bors, szegfűbors, 2 gerezd fokhagyma

A nagylyukú tárcsán darált húst sózom‚ fűszerezem. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd az egészet jól összekeverem. Vékony kolbászbélbe töltöm, majd kizsírozott tepsibe téve sütőben megsütöm. Köretnek tört burgonya és párolt káposzta illik mellé.

 

 

Friss kolbász (sütni) 4.:

2 kg lapocka, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg só, 1 kk. törött bors, 1 kk. kömény, 3 dkg paprika

A húst közepes lyukú tárcsán ledarálom. A fokhagymát egy nappal előtte 2 dl vízbe beáztatom. A kolbásztöltésnél a leszűrt levet hozzákeverjük a húsmasszához, hozzáadjuk még a fűszereket is, majd az egészet jól összekeverem. Betöltöm a bélbe, majd 15 cm-enként megcsavarom. A kolbászt 2 ek zsírral tepsibe teszem, és sütőben ropogósra sütöm. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom. Zsírja hidegen pedig a legfinomabb étel, ha puha kenyérre kenjük, zöldpaprikával, paradicsommal, vagy újhagymával.

 

 

Friss kolbász (sütni) 6.:

1 kg tarja, stb. (kövérebb hús) 3 dkg zsír, 2,5 dkg só, 1 dkg paprika, 4 g őrölt bors, 1/2 g szegfűbors, 2 gerezd fokhagyma

A húst közepes lyukú tárcsán ledarálom. A fokhagymát egy nappal előtte 2 dl vízbe beáztatom. A kolbásztöltésnél a leszűrt levet hozzákeverjük a húsmasszához, hozzáadjuk még a fűszereket is, majd az egészet jól összekeverem. Betöltöm a bélbe, majd 15 cm-enként megcsavarom. A kolbászt 2 ek zsírral tepsibe teszem, és sütőben ropogósra sütöm. Köretnek tört burgonyát‚ párolt káposztát vagy savanyúságot adok hozzá. (hidegen is nagyon finom).

 

 

Friss kolbász (sütni) 7.:

3 kg lapocka, vagy comb, 1 kg zsírszalonna, 1 dkg őrölt fehérbors, 2 tojás, 10 dkg só, 3 dl tej

A húst és a szalonnát közepes lyukú tárcsán ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel, a sóval, hozzáöntöm a tejet és a habbá vert tojásokat. Vékony kolbászbélbe töltöm. A sütőben szép pirosra sütöm.

 

 

Friss kolbász (sütni) 8.:

10 kg hús, 30 dkg só, 20 dkg paprika, 4 dkg őrölt bors, 20 dkg fokhagyma, 2 dkg szegfűbors

A vegyes sertéshúst és a szalonnát közepes lyukú tárcsán ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel, a sóval, a borssal, a paprikával, a szegfűborssal és a zúzott fokhagymával. Jól megdagasztom a masszát, de túl kemény ne legyen (kis vízzel hígítható). Vékony kolbászbélbe töltöm. A sütőben szép pirosra sütöm.

 

 

Friss kolbász sütni 9. (német módra):

Végy 2 kg disznóhúst, 80 dg szalonnát, vágd finomra, adj hozzá borsot, szegfűborsot, sót, kevés reszelt citromhéjat. Jól keverd össze és töltsd bélbe. Egy serpenyőben kevés vajon süsd meg mindkét oldalát szép pirosra.

 

 

Borsos kolbász 1.:

10 kg zsírosabb disznóhús, 4 dkg törött fekete bors, 2 dkg törött szegfűbors, 25 dkg só.

A húst közepes lyukú húsdarálón ledaráljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd jól összedolgozzuk. Vékony bélbe töltjük és fogyasztásig a hűtőszekrényben tároljuk.

 

 

Borsos kolbász 2.:

3 kg nem túl zsíros hús, 2 dkg fehérbors, 8 dkg só

A húst közepes lyukú húsdarálón ledaráljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd jól összedolgozzuk. Vékony bélbe töltjük és fogyasztásig a hűtőszekrényben tároljuk, de le is fagyasztható

 

 

 

Köményes kolbász:

1,6 kg tarja, 0,5 kg máj, 2 zsemle, 2 dl tej, 40 dkg fátyol, só, bors, paprika, sütőzsír, 2 fej hagyma, kömény, fokhagyma

Ledarálom a húst és a tejbe áztatott zsemlét. A májat vékony csíkokra (2 mm) vágom. Összekeverem a zsírban megpirított hagymával, a fűszerekkel, a sóval és a zúzott fokhagymával. Betöltöm a bélbe és 10 cm-enként megtekerem. Kizsírozott tepsiben pirosra sütöm.

 

 

Citromos főzőkolbász:

10 kg félkövér disznóhús, 3 dkg őrölt cayenne bors, 1 dkg őrölt kömény, 5 citrom, 25 dkg só.

A húst közepes tárcsán ledaráljuk. A citrom héját lereszeljük, levét kicsavarjuk és a darált húshoz adjuk. Sózzuk , füszerezzük, majd jól összedolgozzuk. Bélbe töltjük‚ majd szikkadás után hideg füstre tesszük, amíg el nem éri a világosbarna színt. Hűvös helyen tárolva 2 hónapig fogyasztható.

 

 

Citromos kolbász 1.:

1 kg zsírosabb apróhús, 2 dkg zsír, 2 dkg só, 1 g őrölt fehérbors, 1 citrom, 1 zsemle, 2 dl tej

A ledarált húst sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tejben áztatott és jól elmorzsolt zsemlét és a citrom reszelt héját. Jól eldolgozzuk és a bélbe töltjük. Kizsírozott tepsiben szép pirosra sütjük.

 

 

Citromos kolbász 2.:

A disznóhúst apróra vágom, sózom, borsozom, reszelt citromhéjjal ízesítem, (5 kg húshoz kb. 1 citrom héja kell) és kevés vízzel összekeverve bélbe töltöm.

 

 

Fokhagymás kolbász:

A megfelelő zsírosságú disznóhúst apróra vágom, sózom, borsozom, elkeverem reszelt fokhagymával, kevés majorannával és paprikával. Vékony sertésbélbe töltöm.

 

 

Zsemlés kolbász:

1 kg dagadó, 1 kg sovány marhahús, 6 dkg só, 0,5 g salétrom, 2 dkg paprika, 1dkg zúzott fokhagyma, teáskanálnyi majoranna, 1 dkg bors, 2 dl tej, 3 zsemle

A húsféléket közepes tárcsán ledarálom. A tejbe áztatott zsemléket (a tejjel együtt), a fokhagymát a fűszerekkel és a sóval együtt a húshoz gyúrom, ezt követően vékony kolbászbélbe töltöm, kb 30 cm-enként megcsavarom. Zsírban szép pirosra sütöm.

 

 

Sajtos grillkolbász:

2 kg zsírosabb disznóhús, fél liter tej, őrölt bors, őrölt szegfűbors, egy csokornyi zöldfűszer, 25 dkg emmentáli, só

A felkockázott húst finom tárcsát többször átdarálom. A masszához hozzáadom a fűszereket és belegyúrom a tejet. A sajtot felkockázom és belekeverem. Bélbe lazán beletöltöm, majd 5 percig abálom. Grillezéshez használom fel.

 

 

Kolbászsütés ...

A kolbász főzésének - sütésének sok módja ismeretes. Kinek-kinek ízlése, epéjének, gyomrának állapota szerintit kell kiválasztania. Íme a lehetőségek:

Hagyományos sütés zsírban:

A forró zsiradékban sütjük lassú tűznél a kolbászt és a hurkát. Lassan kell sütni, hogy ki ne repedjenek a töltelékek.

 

 

Főzve - sütés:

Édesanyám módszere.

Kevés vízbe teszi fel a kolbászt, majd mikor az saját zsírjára sül, kicsit megpirul.

 

 

Grillezés:

A kolbászokat, hurkákat helyezzük rá a grillsütő rácsára és időnként megforgatva süssük szép pirosra mindkét oldalukat.

 

 

Sütés alufóliában:

Nagyon jól megsüthetjük disznóságainkat úgy, hogy egyenként alufóliába tekerjük őket. Tepsibe téve a sütőben sütjük meg.

 

Tepsiben 1.:

Tepsiben leterítek 2 kg felkarikázott burgonyát, megsózom és ráfektetem a hurkákat, kolbászokat. Alufóliával befedem és a sütőben fél óráig fóliával, fél óráig pedig fólia nélkül sütöm. Nagyon finom lesz a krumpli a rácsorgó zsírtól.

 

Tepsiben 2.:

2 kg felkarikázott burgonyát és fél kg hagymát felkarikázok és meghempergetem sós-paprikás lisztben. Egy nagyobb tepsibe fektetem a hurkákat, kolbászokat, közéjük helyezem a köretnek valót, meglocsolom 1-2 pohár tejföllel és alufóliával fedem le. Mehet a sütőbe. Mintegy fél órai sütés után leveszem a fóliát és "meztelenül" sütöm, amíg el nem készül.